Techniek
Door: Joke
Blijf op de hoogte en volg Joke
30 September 2008 | Zweden, Degerfors
Wat de Zweedse les betreft, we hebben een test gedaan om te zien in welk niveau of we kunnen starten. Wanneer de lessen beginnen weten we nog niet, maar er wordt aan gewerkt.
Bij Ove Petterson proberen ze de 48 urige werkweek in te voeren. Er is een werkrooster gemaakt, nu heeft elke chauffeur 1 dag in de week vrij. De dagen van de week dat Jan vrij is verschillen, zo is hij deze week op woensdag vrij.Hij heeft ook
een vaste vrachtwagen gekregen en wanneer hij vrij is rijdt Ove op zijn wagen. Met een vaste wagen is Jan erg blij zo kan hij zijn spullen(koffiezetapparaat, dekbed e.d) laten liggen. Ook ben ik met Jan een dag meegeweest naar een staal fabriek in Sandviken. Dit is een plaats 250km ten noord-oosten van Degerfors. Het was een mooie rit rit,onderweg zagen we ontspoorde goederen wagons liggen. Jan keek er van op dat ze er nu nog lagen. Begin juli was hij hier ook langs gekomen en toen lagen de wagons ook al naast de baan. Het zal ons niet verbazen als ze er over 2 maanden nog liggen. De treinen rijden ondertussen wel weer, zo hebben wij kunnen zien.
Zweden is verdeeld in 10 streken. Elke streek heeft een aantal provincies. Wij komen te wonen in het zuidelijkste puntje van West-Svealand. Deze streek bestaat uit de provincies Varmland,Narke en Dalarna. Ook zijn er een aantal grote meren in deze streek te vinden, waaronder het Vanern meer, waar de rivier Klaralven in uitkomt. Kvaggen ligt op een 3 landen punt, zeggen wij. Het ligt net boven het Vanern-meer en op de grens van Varmland en Narke. Kvaggen maakt deel uit van de kommunne(gemeente)Storfors,maar we hebben de postcode van Kristinnehamn en het netnummer voor de telefoon van Karlskoga.Komende vanaf Kristinnehamn staat er bij de afslag Kvaggen een grote houten vrouwtjes pop. Ze kijkt richting het oosten waar het mannetje staat, hemelsbreed een afstand van 30 km.Het vrouwtje is een mooie handwijzer voor ons, om te zeggen waar we wonen. Bij de houten vrouw linksaf en dan nog 2 km, het 2e huis rechts. Hoeveel inwoners of Kvaggen telt weten we nog niet, daar proberen we woensdag achter te komen.
Afgelopen weekend zijn we naar kennissen in Mangstorp geweest. Vanaf 2003 gingen we daar al op vakantie. Het is een plaatsje met 14 woningen waar er 6 permanent van worden bewoond. De andere woningen zijn vakantie woningen enkelen zijn gekocht door Nederlanders en worden in de zomermaanden verhuurd. Familie Van de Weerd, Hennie,Ton en Tonnie kortweg de Tonnies genoemd en Elke en Engelbert Erben zijn goede kennissen van ons geworden. Jan is zaterdag met Engelbert wezen vliegvissen in de Klaralven. Deze rivier ontspringt in Noorwegen en mond uit zoals geschreven in het Vanern.Jan heeft 1 klein visje gevangen, Engelbert niets. Elke en ik hebben een lange wandeling gemaakt en ondertussen boscantharellen geplukt. We kwamen thuis met 2 volle emmers. We hadden wel een weddenschap, hoe vroeger de mannen thuis zijn hoe meer vis brengen ze mee(thuiskomst was 20.15 uur)Elke heeft gewonnen.Zondag morgen zijn we weer naar Degerfors gereden.Op de heen weg zaterdag morgen zagen we 2 elanden, een volwassen eland met een jong. Ze liepen langs de E18. De meeste ongelukken komen hier niet voor door te hoge snelheden(was 90km op de E18 wordt nu 100km) maar door het aanrijden van elanden en ander wild. Begin oktober begint de elanden jacht je mag dan een week niet in de bossen komen. Na zulke mooie dieren te hebben gezien vraag je je af waarom daar nu jacht op wordt gemaakt. Dit terwijl er een jachtverbod geld voor wilde zwijnen die hele tuinen omploegen.Het is voor het eerst dat wilde zwijnen hier in het buiten gebied en aan de rand van het dorp komen. Bij 1 huis zijn ze 8 keer geweest.
Wat het weer betreft halen we nu onze winterkleren maar te voorschijn. De afgelopen 14 dagen was het mooi, maar de voorspellingen zijn slecht. Ook zijn er op veel wegen al weer sneeuwstokken geplaatst en is op wat plaatsen de eerste sneeuw gevallen. Ook de dagen worden korter per dag 4 minuten, is wel een half uur per week. Ook aan deze donkere dagen zullen we moeten wennen. De zomertijd wordt hier, net als elders in Europa eind oktober verzet. Maar dat duurt nog een maand, hoewel de tijd snel gaat. We zijn nu al 3 maanden in Zweden en een week is zo voorbij. Dus volgende week meer, groeten van Jan en Joke.