Weer naar School
Door: Joke
Blijf op de hoogte en volg Joke
22 Oktober 2008 | Zweden, Degerfors
Vakantie (lang weekend)voorbij. Het was gezellig en vertrouwd om even weer in de Achterhoek te zijn.s Morgens naar de radio te kunnen luisteren zonder erbij na te hoeven denken wat wordt er nu gezegd. Voordeel van een feest is ook dat je veel mensen ziet en spreekt.Weer na een leuke mop(bak) te kunnen luisteren en er om te kunnen lachen:Begint met een Q en ie kunt er deur kieken", Harry geeft later het antwoord, toch Harry??? Ook leuk om te horen dat zoveel mensen onze weblog lezen. We hoeven nu niet tig-keer het zelfde te vertellen.Mijn collega schrijfster Manon, zij woond samen met Maarten nu bijna een jaar in Noorwegen en we waren bijna gelijktijdig in Nederland schreef;Nederland voelt als een paar oude ingelopen schoenen(vertrouwd), het nieuwe land voelt als een paar nieuwe schoenen. Ze knellen af en toe een beetje het heeft tijd nodig om ze in te lopen( te wennen aan Zweden en zijn bevolking). Nu we op Zweedse les gaan en onze woordenschat wordt uitgebreid gaat dat wennen zeker lukken.Jan gaat maandagmorgen en avond naar les, zelf ga ik elke morgen. Jan zit met meerdere Nederlanders in een groep, waaronder Tonny en Erna,ik zit met een Duitser en een Pool als enige uit Europa in een groep waarvan de meeste komen uit Arabische landen.Ik heb een goed kontakt met Niels(Duitsland) en Chris uit Polen. Af en toe is het net een babylonische spraakverwarring. In de klas wordt uitsluitend Zweeds gesproken maar onderling praten wij drieen Duits en Engels.Afgelopen zondag zijn Jan en Ik op bezoek geweest bij Niels en zijn vrouw Sabrina. Ze hebben een zoontje van bijna 2 jaar en komen uit voormalige DDR. Ze hebben geen van tweeen werk en zijn druk zoekende naar. Zo doen we dankzij de Zweedse les ook nog weer nieuwe kenissen op.Degerfors IF heeft afgelopen zondag gewonnen met 4-0.Ze staan nu 1 na laatste. Alles hangt af van de komende wedstrijd zaterdagmiddag tegen Brommarpojken. Een bekende naam voor voetballiefhebbers in Wichmond en Vorden. De wat jongere spelers van deze club komen al enige jaren naar Vorden en spelen mee in het Willem Kuiper toernooi.Ook paardesport liefhebbers kunnen in Zweden aan hun trekken komen. Bij wandelingen in de Gryten komen we dikwijls een paard en zijn berijder tegen,ook zijn hier veel omheinde weilanden waar paarden lopen. De komende tijd zullen wij ons daar eens meer in gaan verdiepen. Afgelopen weekend is de beer ook weer gesignaleerd op nog geen 4km van Degerfors. Zo te zien op Tv is het geen kleine beer. Voorlopig gaan we maar niet wandelen bij en rondom de Gryten.Jan heeft zaterdag samen met Sivert de motor van de boot gehaald en de boot onder zeil gedekt voor de winter. Komende vrijdag vieren ze FN dagen op school met eten,dans en muziek. FN wil zeggen United Nations dagen of wel vertegenwoordig je land dag.We moesten een werkstuk maken over je geboorteland. Door dit te doen leer je zelf ook nog eens wat over Nederland. Typisch Nederlandse dingen zoals klompen,schaatsen,speculaas, rode zakdoek,oranje t-shirt en mijn grolse muts en handschoenen neem ik mee naar school. Nu maar hopen dat ik de klompendans niet hoef te doen. De speculaasjes van Bakker Besselink vliegen hier ook de deur uit. Jan heeft een pak meegenomen naar zijn werk en naar Sivert en Lidia. Zelf heb ik mijn medeleerlingen de speculaasjes laten proeven. Ze (wij ook) vinden ze lekker en smaken naar meer.(Wilfred stuur op).
Dit was het voor deze week, groeten van ons beiden, Joke