Verjaardag
Door: Joke
Blijf op de hoogte en volg Joke
02 November 2008 | Zweden, Degerfors
Iedereen bedankt die een kaartje,sms,of mail heeft gestuurd voor Jan zijn verjaardag afgelopen maandag. Ook de mensen die we gesproken hebben via de telefoon of via skype bedankt. Ons skype adres is groot.jebbink. De éérste verjaardag in Zweden, vreemd,anders geen huiskamer vol visite. Maar toch gezellig met een klein groepje,Tonny en Erna en pa en ma Bergervoet.De ouders van Erna waren ruim 14 dagen in Zweden. Zij hebben nu kunnen zien waar hun dochter en schoonzoon wonen en waar wij komen te wonen. Inmiddels zijn ze weer thuis in de Keyenborg. Afgelopen week was er overdag geen school, iedereen ook de andere scholen hadden herfst verlof. Zo noemen ze dat in Zweden, je hebt alleen in de zomer vakantie. Alleen leek het achter in de week meer op winterverlof.Vrijdag morgen zag alles wit en vroor het een paar graden.Zaterdag en zondag scheen 'smiddags de zon en was het fijn wandel weer. De honden van Tonny en Erna waren bij ons te logeren dit weekend, dus we zijn de bossen ingeweest. We kunnen merken dat ook de financiele cricis hier begint door te dringen. Al is het volgens ons niet zo'n hot item als in Nederland. De Volvo(auto's) en de staalfabriek Outo Kumpu gaan minder produceren. En één van de grootste houtverwerkings fabrieken gaat dicht. De makelaars klagen, ze hebben huizen genoeg om te verkopen,maar ze krijgen maar 1 of 2 telefoontjes van geinteresseerden. Ook bij garagebedrijven zie je bijna geen mens, daar kwamen we afgelopen week achter toen we opzoek waren naar een kleine auto voor mij. We werden overal met open armen ontvangen. We zijn ook nog even naar Sivert en Lidia geweest in Kväggen. Onderweg daar na toe zagen we een elanden stier, aan zijn gewei te zien zo'n drie jaar oud. De camera hadden we bij de hand, maar helaas geen reserve batterijen. Dus geen foto. De Zweedse taal is makkelijk te begrijpen, maar soms is er een misverstaand. Zo lijken de woorden 20 en 70 qua uitspraak erg opelkaar. Heb je nu voor bijna 20.000 kronen verstookt of voor bijna 70.000 kronen. Sivert was dit ongeveer kwijt geweest in een heel strenge winter. Wij verstonden 70.000, dat wordt een extra trui en vroeg in bed", zei Jan. Op de vraag van ons hoeveel kilo pellets of dat dan wel niet zijn, kwamen we er achter dat hij 20.000 bedoelde. Dus ... met die trui en vroeg naar bed.Ook het woordje SAMBO gaf verwarring. We weten nu dat dat samen wonen betekend. Op school moesten we ons voorstellen, naam,waar kom je vandaan, getrouwd,kinderen enz. Als één na laatste was ik aan de buurt ik had me dus voor kunnen bereiden. Het woord sambo had ik al enkele malen gehoord,maar de betekenis daarvan was mijn ontgaan. Jag heter Joke, jag kommer från Holland, vi har två soner. Alles in het zweeds dus, de één is getrouwd(gift spreek uit als jift) en de ander is ongetrouwd ogift dus,volgens mij.
SAMBO vroeg de lerares, nej Arend Jan zei ik. Ze vroeg nog een keer Sambo,ik keek haar vragend aan, hoe zo sambo wij hebben onze zoon Arend Jan genoemd. Ze ging over in het engels, is he married. No he isn't, he has a girl friend. Sambo dus, het zweedse woord voor samenwonen.Gelukkig heet onze oudste zoon nog steeds Arend Jan en hij samboot met Cindy. Christiaan en Janneke zijn helemaal jift, daar valt geen bruin vlekje meer op te zien. Spraak verwarring alom! De kranten berichten afgelopen week dat PSV een speler van Degerfors of gespeeld hebbende bij Degerfors hebben gekocht. Ook is er hier een andere trainer aangesteld. Hij heeft beloofd dat Degerfors na het komende seizoen weer in de 1ste divisie speelt. We zullen zien, het seizoen begint pas eind april. Dinsdag krijgt Jan een andere vrachtwagen,de auto waar hij nu mee rijd is verkocht aan een bedrijf uit Turkije. Afgelopen week is hij 2 maal een nacht weggeweest en heeft hij een half uur in de file gestaan. Dit was de éérste keer, er was een ketting botsing bij mist. Een aantal auto's lagen in de sloot. Dat komt hier dus ook voor. Verder hebben we geen nieuws, we kijken uit naar 14 november dan krijgen we bezoek. Iedereen gegroet namens ons beiden. Joke