Gelukkig Nieuwjaar - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Joke - WaarBenJij.nu Gelukkig Nieuwjaar - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Joke - WaarBenJij.nu

Gelukkig Nieuwjaar

Door: Joke

Blijf op de hoogte en volg Joke

04 Januari 2009 | Zweden, Stockholm

Wij willen alle lezers van onze weblog een heel gezond,goed en gelukkig 2009 toewensen.Iedereen bedankt voor alle goede wensen via mail of kaart. De postbode weet ons goed te vinden. Het heeft even geduurd voor dat jullie weer iets van ons hoorden. Het internet laat het hier nog wel eens afweten en de december maand was voor ons een drukke maand. Werk, klussen in huis en de school. We hebben veel sneeuw gehad in december en de wegen zijn niet altijd goed berijdbaar. Ze worden niet zo schoongehouden als in Nederland.Jan is soms wat langer onderweg en het rijden naar school 'smorgens vroeg valt niet mee. Soms was het glibberig en glad.Voor mijn gevoel was het beter geweest als er op de KIA winterbanden met spikes hadden gezeten.Gelukkig hebben we een grote sneeuwschuiver voor rond het huis.Jan heeft in de kamer het plafond gewit en het behang er afgehaald, dit was een hele klus. Er zat vinyl behang op we zijn daar een week mee bezig geweest. Terwijl Jan met het plafond bezig was zat ik te studeren in de kelder de school ging gewoon door. Het éérste Zweedse certificaat is binnen, we kunnen een niveau hoger. Vanaf 12 januari gaan we in onze nieuwe gemeente Storfors naar school. We komen in een groep met meerdere Nederlanders. Een Nederlands echtpaar zij komt uit Brummen en hij uit Eerbeek wonen zo,n 5km. bij ons vandaan. In Storfors staat ook een hotel, de eigenaar hier van is ook een Nederlander. Tien zondagavonden in de herfst en vanaf half januari komen daar zo,n 6 tot 8 Nederlanders bij elkaar. Zij krijgen Zweedse les van een Nedrlandse vrouw. Praten over kleine problemen en helpen elkaar met raad. Wij zijn ook uitgenodigd voor deze avonden. Het Santa Lucia feest was erg sfeervol, op de vraag of ik gekozen ben tot Lucia is het antwoord nee. Meisjes van boven de 50 kunnen zich niet verkiesbaar stellen HELAAS??? Met de kerstdagen waren we in Nederland, onze schoondochter is éérste kerstdag jarig en moeder Groot Jebbink heeft haar verjaardag wat eerder gevierd. Zo konden we veel familieleden weer zien en spreken, het was heel gezellig.De terugreis naar Zweden is ook weer vlotjes gegaan, de auto vol met drank, vuurwerk, gereedschap en niet te vergeten onze buren Henk en Johanna Dijkman uit Wichmond. We wilden om 6.00 uur weg maar de buren waren nog niet wakker.Even roepen aan het raam "willen jullie mee of toch niet". Ja, was het antwoord, 20 minuten later zaten we in de auto op weg naar Kvägen.Henk is afgelopen week druk geweest met het behangen van de woonkamer en de eetzaal. Een grote naam voor een klein kamertje waar de eettafel staat. Maar de dames Ria en Gerdi(schoonzusjes) hebben de kamer deze naam gegeven.Tante Jo zorgde voor de inwendige mens. We hebben samen oud en nieuw gevierd met zelfgebakken oliebollen en appelbeignets. Om middernacht het illegale vuurwerk aangestoken het was mooi en het knalde hard.We waren de enige de buurman keek vanuit zijn raam toe. Wat doen die gekke Nederlanders nu.Het contact met de buren is goed, we hebben ons in een brief voorgesteld en de buren uitgenodigd voor zondagmiddag 25 januari. De reacties waren leuk.De laatste paar dagen is het helder in de lucht en vriest het behoorlijk. Vanmorgen was het min 18, de meren zijn dicht gevroren.We hebben mensen zien schaatsen, ijshockey zien spelen en er waren enkele vissers aan het ijsvissen. Jan moet vannacht en morgen werken, vanavond ben ik in iedergeval niet alleen.Dinsdag 6 januari is hij vrij. Dan vieren ze hier drie koningen. Misschien probeert hij dan ook een visje te vangen. Donderdag gaan onze gasten weer naar huis dan is er al veel gebeurt in huis. Onze volgende gasten mogen helpen de slaapkamers boven te behangen. Dus Chris,broer lief je weet wat je te wachten staat in februari.Groeten van ons allen.