De dagen worden Langer - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Joke - WaarBenJij.nu De dagen worden Langer - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Joke - WaarBenJij.nu

De dagen worden Langer

Door: Joke

Blijf op de hoogte en volg Joke

11 Februari 2009 | Zweden, Stockholm

Gelukkig worden de dagen weer wat langer dit gemiddeld met zo,n 5 minuten per dag.'sMorgens om 7.00uur begint het licht te worden en 'savonds rond 17.30uur is het donker.We hebben nu niet meer het idee dat je om half vier de aardappels op moet zetten.In het weekend is er veel sneeuw gevallen en voor de komende dagen voorspellen ze nog meer sneeuwval. Ook heeft het flink gevroren, min 18.Het is druk op de wegen,we zien veel auto's met skiboxen richting Filipstad gaan zo'n 50km. verder op.Daar is een blauwe en een rode piste.Ook zijn veel mensen aan het langlaufen.Aanstaande weekend begint voor de recreanten de Vasa-Loppet. Het is een tocht van 90km.die start in Sälen en eindigt in Mora.Als recreant kun je kiezen uit verschillende afstanden.Onze buurvrouw Anneli start a.s zondag om 10.00 en skiet de 30km.De wedstrijd skiers starten op de eerste zondag in maart.Vorig jaar ruim 16.000. Vroeg in de morgen starten de topskiers als eersten daarna op verschillende tijden de anderen.Mora is het eindpunt van de race. De winnaar legt de afstand van 90km. in iets meer dan vier uur af anderen doen er ruim tien uur over. Iedere deelnemer die de finish heeft gehaald krijgt een oorkonde met tekst.De tekst bij de eindstreep luid" In de voetsporen van onze voorvaderen voor de victories van morgen".Het was tijdens de Kerst in 1520 toen Gustav Vasa vluchtte op skies van Mora naar Noorwegen om aan de Denen te ontsnappen.In Sälen werd hij ingehaald door mannen die de toekomstige koning overhaalden om terug te keren. Sinds 1922 hebben bijna 800.000 skiers de tocht herhaald.
Ook bij Öve Pettersson organiseren ze personeelsuitjes.Op de vraag of Jan ook mee ging,zei hij natuurlijk geen nee.Waar het uitje naar toe ging had hij de eerste keer niet helemaal begrepen. Bij navraag aan een collega begreep Jan dat ze gingen ijshockeyen."Öve durft nogal"zei ik tegen hem, je zult maar een arm of been breken.Nog maar eens vragen dan.Nu gaan ze zaterdag 21 februari kijken naar een ijshockey wedstrijd in Karlstad.Gelukkig maar dacht Jan nu hoef ik zelf de ijzers niet onder en krijg ik ook geen puck naar m'n hoofd.
Het werken bij de bloemist is leuk, ik weet het verschil tussen een klivia en een vingerplant. Zie je in Nederland veel boeketten op kleur, hier in Zweden is het motto hoe bonter hoe mooier.Afgelopen zondag was het echtpaar,Arnold en Margreeth met hun kinderen Kimberly en Jeroen bij ons op bezoek. We zijn wezen ijsvissen(Jan althans)maar Jeroen wilde dit graag en we hebben gewandeld op het meer in een dik pak sneeuw.Was het 'smorgens eerst nog mooi weer later kwam er een koude wind. Na ruim een uur hielden we het voor gezien, lekker naar huis en naar de openhaard.Het was een gezellige middag.
De lessen in Storfors vallen erg tegen, wel kunnen we veel thuis leren. Afgelopen dinsdag kregen we een tekenfilm van Roodkapje te zien,het moet niet gekker worden zei ik tegen Margreeth.Achter ons zat een vrouwtje uit Afghanistan zij begreep van het hele filmpje niets. Hoe kan een wolf zomaar twee vrouwen opeten en dan komt er een jager met een groot mes en de dames komen weer te voorschijn. Ze schudde dan ook maar steeds met haar hoofd en keek ongelovig naar de lerares.In Afghanistan hebben ze vast andere sprookjes.Op de vraag van mij aan de lerares of ik een test mocht maken na de pauze, kreeg ik nee te horen. Volgende week maandag weer. Ben van plan om nu alleen maar 'smaandags naar school te gaan, sprookjes kan ik thuis ook wel lezen.We moeten ons Zweeds nu maar leren op zondagavond in het hotel.Het is daar niet alleen gezellig maar we leren ook nog veel.
Hej då, hälsningar Jan en Joke