Week Voorbij - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Joke - WaarBenJij.nu Week Voorbij - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Joke - WaarBenJij.nu

Week Voorbij

Door: Joke

Blijf op de hoogte en volg Joke

03 Februari 2009 | Zweden, Stockholm

Voor ons gevoel vliegen de weken voorbij.Zo ben je aan het overhuizen en nu wonen we al weer twee maanden in Kväggen.Kväggen maakt deel uit van de buurtgemeenschap Bjurtjärn met zo'n 1500 inwoners.In Bjurtjärn hebben ze een theatergezelschap die eens in de twee jaar een voorstelling geeft over de historie van Bjurtjärn en zijn omgeving.De 10 meter hoge houten staty(dame) staat aan de ingang van de weg naar Kväggen.Zij stelt de beschermvrouw van Kväggen en Kvägshyttan voor.Ze wordt de "Majorska"genoemd. De majorska,haar naam was Anna Stinna Lindeberg,is geboren in 1747 en getrouwd met majoor Kristoffer Eldh, heeft schuin achter ons gewoond.Het huis staat er nog en onze buurvrouw Sara kan er mooi over vertellen.In 2000 en 2001 heeft Bjurtjärns thatergroep een stuk opgevoerd over het vertrek van veel Zweden naar Amerika eind 1800 begin 1900. Ze hebben toen als decorstuk de houten dame gemaakt. De "Majorska"zwaait de emigranten uit.In 2006 is het stuk op 3 plaatsen in Amerika opgevoerd.In Minneapolis,Wisconsin en Wilmar wonen veel Zweedse emigranten families. In de lente van 2010 wil het theatergezelschap weer naar Amerika.Het was afgelopen week mooi weer om te wandelen en nordic-walking in de bossen rondom ons huis.Sporen van vossen en ander wild waren te zien in de sneeuw.Ook het ijsvissen bij min-8 en een lekker zonnetje was een leuke bezigheid. Zaterdagavond zijn we bij onze naaste buren Anneli en Sakari op bezoek geweest.We waren om 18.00uur uitgenodigd voor de maaltijd. Rond middernacht liepen we weer huiswaarts.Gezellige mensen en zeer behulpzaam.Zondag zijn Jan z'n collega's op bezoek geweest en onze vrienden uit Mangstorp.Daar waren we heel blij mee,een helpende hand met koffie zetten en de maaltijdsoepen en nasi warm maken.We hadden Hollandse kost, bruine bonen-en erwtensoep en nasi. Dat kennen de Zweden niet.We zagen op een bord bruinebonensoep liggen met nasi. Op de vraag of het lekker is, zegt de jonge dame,"smaka bra".De Mangstorpers, Ton,Hennie,Tonnie,Elke en Engelbert zijn gebleven tot de volgende ochtend.Het was super gezellig met rare geluiden en harde wind in huis. Maandagmorgen was er weer gewoon school,met voor ons beiden een toets.Die hebben we gelukkig goed gemaakt, waar bier en wijn al niet goed voor zijn.Deze week doen we het maar rustig aan.Tot volgende week, Jan en Joke

Joke

Via dit weblog wil ik Joke Groot Jebbink jullie op de hoogte houden van ons leven en werken in Zweden.Wij wonen sinds december 2008 in het rustige en mooie Kväggen.We wonen midden in het grootste aanéén gesloten merengebied van Zweden,de Bergslagen regio. Waar je zomers heerlijk kunt wandelen,vissen en meerdaagse kanotochten kunt maken.

Actief sinds 16 Juni 2008